Nanotehnologia firelor textile – un trend sau o necesitate?

01/10/2021
StockTextil

Când vă gândiți la îmbrăcămintea viitorului, probabil vă imaginați o mulțime de elemente metalice, accente holografice, texturi și elemente digitalizate. Deși nu putem spune cu certitudine cum va arăta moda futuristă, mulți dintre noi sperăm că îmbrăcămintea de peste câțiva ani va avea o funcție foarte îmbunătățită, folosind știința pentru a crea textile mai curate și mai sigure. O modalitate de a atinge aceste obiective este de a folosi nanotehnologia pentru a face lucruri precum distrugerea bacteriilor sau îndepărtarea murdăriei.


Nanotehnologia din industria confecțiilor nu este tocmai un fenomen nou. Începând cu mijlocul anilor 2000, multe companii de îmbrăcăminte au început să încorporeze nanoparticule de argint în produsele lor. Nanoparticulele de argint sunt antimicrobiene, ceea ce înseamnă că omoară bacteriile care provoacă mirosuri neplăcute. Prin includerea acestor nanoparticule în țesături și prevenirea mirosului nedorit, în rezultat hainele pot fi spălate mai rar. Aceste articole nano-infuzate au devenit extrem de populare astăzi și variază de la șosete la tricouri și alte piese de îmbrăcăminte. Există mult mai multe tehnologii noi dincolo de nanoparticulele antimicrobiene, care provin din domeniul nano-țesăturilor. Recent, au fost produse țesături acoperite cu nanomateriale de argint și cupru care pot degrada materia organică, cum ar fi alimentele și murdăria, prin expunerea la soare. Încorporarea acestor nanomateriale ar putea ajuta astfel la crearea hainelor care se auto-curăță. Nanotehnologia poate fi, de asemenea, valorificată pentru a produce materiale hidrofobe. Această idee a fost inspirată din natură: multe plante au frunziș care este hidrofob și nu permite absorbția apei pe suprafață. Acest fenomen este numit „efect de lotus”, deoarece se observă deosebit de puternic pe frunzele plantei de lotus.


Specialiștii cercetează posibilitățile de implementare a „efectului de lotus” în crearea țesături superhidrofobe artificiale. Imaginați-vă cât de avantajos ar fi dacă ploaia ar fi complet respinsă de umbrelă, până la punctul în care ați putea să o înfășurați când intrați în interior, fără să fie nevoie să o scuturați sau să o lăsați deschisă pentru a se usca! Noile nanomateriale permit acest lucru, deoarece conțin vârfuri nano-siliconice modelate. Siliconul este imanent rezistent la apă, iar utilizarea modelelor de dimensiuni nano face ca materialul să fie și mai hidrofob. Când o picătură de apă intră în contact cu suprafața acestor materiale, aceasta se ridică și alunecă în loc să fie absorbită.


În aceeași măsură nanotehnologia poate fi utilizată pentru a viza chimic și a elimina moleculele care provoacă mirosuri supărătoare. În timp ce nanoparticulele de argint menționate anterior previn formarea mirosului prin distrugerea bacteriilor, a doua generație de nanoparticule, care împiedică mirosul, funcționează prin direcționarea chimică și modificarea compușilor cu miros neplăcut.

 Țesăturile modificate cu aceste noi nanomateriale ar putea descompune sursa mirosului, făcându-le mai calitative și mai eficiente la dezodorizare. Această generație de nanoparticule care reduc mirosurile este și ecologică. Așadar, nano-țesăturile reprezintă viitorul îmbrăcămintei, permițându-ne tuturor să avem haine rezistente la apă, care se autocurăță, pe care trebuie să le spălăm doar de câteva ori pe an. Dar acest fenomen va fi demonstrat doar în timp. Domeniul nano-țesăturilor este încă foarte incipient și se confruntă cu unele provocări de grad ecologic, necesitând modificări și îmbunătățiri constante. Cu toate acestea, beneficiile potențiale ale țesăturilor nano-îmbunătățite fac ca utilizarea lor să fie un subiect de interes, explorat pe larg. Și, datorită progreselor științifice continue, care ne vor permite să abordăm preocupările de mediu, acest sector al nanotehnologiei poate continua să crească și să uimească prin posibilitățile care le oferă.


Articol scris de: Madalina Cazacu
Surse: Diverse

Comments

No posts found

Write a review